Faalangst

Faalangst instructeur
Bijna iedereen heeft wel last van zenuwen voor het examen. Dat is ook heel normaal. Je moet namelijk nu echt gaan laten zien wat je in de rijopleiding heb geleerd. Sommigen gaan door deze zenuwen juist beter presteren. Anderen gaan fouten maken die ze nog nooit eerder hebben gemaakt. Dit laatste hoeft nog niet gelijk faalangst te zijn.

Faalangst betekent letterlijk de angst om te falen. Een leerling heeft de angst om te mislukken in situaties waarin hij/zij beoordeeld wordt of denkt te worden beoordeeld. Deze angst kan zeer belemmerend werken en een negatief zelfbeeld veroorzaken. De leerling kan gedachten hebben als: Het gaat mij toch niet lukken of ik weet zeker dat ik ga zakken.

De werkelijkheid is vaak dat een leerling het wel kan en wel weet, maar dat het er niet uitkomt.

Omdat ik gecertificeerd faalangstinstructeur ben, weet ik hoe ik hier mee om moet gaan. De leerling wordt op een positieve, gestructureerde manier naar het examen toe begeleid. Samen kijken waar de faalangst vandaan komt, zodat ik daar zo goed mogelijk in kan begeleiden. In overleg met de leerling kunnen we een speciaal faalangstexamen boeken, zodat je een examinator krijgt die getraind is in het examineren van faalangstleerlingen.

 

Faalangst